Om Skånepartiet

 

Skånepartiet har sitt ursprung i Skånerörelsen. Skånerörelsen, bildad 1977, ombildades till politisk parti och Skånepartiet konstituerades 1979. Efter en lyckosam satsning på närradio nådde Skånepartiet stora valframgångar i kommunfullmäktigevalen 1985 i sydvästra Skåne, vilket bland annat ledde till att det socialdemokratiska styret i Malmö bröts efter 66 år. Skånepartiet gick då samman med Centerpartiet, Folkpartiet och Moderaterna i kommunfullmäktige där moderaternas Joakim Ollén blev kommunstyrelsens ordförande. Skånepartiets framtoning och politik bygger på två huvudkrav: Restriktivare invandrings- och flyktingpolitik och avlägsnandet av islam.





Skånerörelsen

Romklubbens rapport "The Limits to Growth" presenterades utförligt i kontinentala massmedia år 1972. I Sverige väckte boken ringa uppmärksamhet. Svenska massmedia ägnade sig i stället åt en alltmer socialistisk indoktrinering av allmänheten.

 

Civilekonomen Carl P Herslow, vid den tiden bosatt i Holland, jämförde massmedierna i Holland, Västtyskland och Sverige och tvingades därvid till några konstateranden. Dels påvisade Romklubbens rapport livsavgörande svårigheter för hela mänskligheten i mitten av nästa århundrade till följd av folkökning, råvarubrist, matbrist, avfallsproblem och industri utveckling, dels underlät svenska massmedia att redovisa farorna. Den dåvarande antisocialistiska oppositionen insåg inte, att den nödvändiga förändringen av samhället syftande till individuell frihet och prestation förutsatte en radikal förändring av den grundläggande och allmänt förhärskande socialdemokratiska samhällssynen, vilket i sin tur förutsatte en genomgripande förändring av massmediestrukturen i Sverige.

 

Carl P Herslow erbjöd sig våren l976 hjälpa mittenpartierna med en rikstäckande frihetskampanj. Erbjudandet avvisades dock av Carl Tham hos Folkpartiet.

Främst genom att utnyttja folks nyväckta oro för kärnkraften lyckades antisocialisterna ändå komma till makten efter riksdagsvalet 1976. Det sågs som en epok avgörande händelse. Många fler än Carl P Herslow förväntade sig, att antisocialisterna som en av sina första åtgärder skulle lägga makten över massmedia direkt i läsarnas, lyssnarnas och tittarnas händer. När så ej skedde blev besvikelsen enorm.

Därför beslöt Carl P Herslow att flytta hem till Skåne och själv försöka åstadkomma de förändringar av massmedia han ansåg nödvändiga. Sålunda kontaktade han redaktör Åke Sundström i mars 1977. De båda beslöt bilda Skånerörelsen och till denna knyta tidningen Skånekuriren.

 

Skånerörelsen konstituerades den 17 juni 1977. Ordförande blev redaktör Åke Sundströrn, Genarp, och sekreterare civilekonom Carl P Herslow, Malmö. Den praktiska verksamheten påbörjades några dagar senare, dagen före midsommarafton 1977. Då inledde Carl P Herslow agitationen utanför Systernbolagets butik vid Mårtenstorget i Lund med att sälja numrerade flaggnålar. Han fortsatte med detta i nära 10 år och uppsökte sedermera alla skånska kommuner.

Skånerörelsens mål var att genom partipolitiskt fristående åstadkomma skånskt regionalt självstyre beträffande massmedia-, alkohol-, energi-, turist och utbildningspolitik. Skånekuriren utgavs med ett nummer i november 1977, 11 nummer våren 1978 och ett nummer inför valet 1979. Rörelsen klargjorde från början, att den var beredd att ombilda sig till politiskt parti om inte de etablerade partierna intresserade sig för rörelsens mål.

 

Skånepartiet

24 mars 1979 - 16 september 1979

Att förbereda en valkampanj tar tid. Eftersom riksdagspartierna hösten 1978 inte lämnat några bindande besked beträffande Skånerörelsens programpunkter startades arbetet med att planera ett politiskt parti. Skånepartiet bildades den 24 mars 1979 i Lund. Inför riksdagsvalet den 16 september trycktes ett särskilt nummer av Skånekuriren upp, men distributionen brast eftersom pengar saknades. I valkampanjtidningen återfanns det korta partiprogrammet. (Se nästa sida)

Partiet blev kraftigt och häftigt motarbetat av massmedia. Precis före valet beslöt partiet att ställa upp i kommunvalet i Malmö förutom i riksdagsvalet i Skåne. Röstantalet i riksdagsvalet blev så lågt, att rösterna inte blev räknade för sig. Däremot erövrades 2 446 kommunala röster i Malmö. Det hade räckt till 1 mandat om kommunen bestått av 1 valkrets, men rösterna blev uppdelade på 3 valkretsar, varför partiet inte fick något mandat.

 

17 september 1979 - 19 september 1982

Satsningen inför riksdagsvalet 1979 hade alltså misslyckats, men visst hopp kunde hysas om framgång kommunalt i Malmö 1982. Allmänheten hade knappast visat någon förståelse för partiets centrala fråga, massmediestrukturen. Partiet beslöt omvandla sig till ett traditionellt parti med traditionell organisation och traditionellt program. Programhäftet antogs den 13 februari 1980.

Carl P Herslow, som arbetat på heltid för Skånerörelsen och därefter Skånepartiet, beslöt att starta och driva en reklamtidning för kontinuerlig utdelning till alla hushåll i Malmö. Syftet var att den skulle ge avkastning och därmed kunna hjälpa partiet inför kommunalvalet 1982.

 

Partiprogram

Skånepartiet vänder sig till alla anhängare av pluralistisk demokrati och vill bryta det allmänna förmynderiet genom att förlägga beslutanderätten i alla frågor så nära de enskilda människorna som möjligt. Partiet vill ge skåningarna suverän befogenhet över alla spörsmål, som inte rör övriga svenskar, därför har det som sin viktigaste programpunkt inrättandet av ett skånsk provinsstyre med största möjliga makt gentemot Stockholm och minsta möjliga gentemot Skånes kommuner och invånare. Officiellt svenskt stöd för sin uppfattning hämtar partiet i Europarådets Bordeaux deklaration, som utan invändningar från svensk sida antogs den 1 februari 1978. Det heter där under punkt 9:"Regionalt självstyre betyder mer än decentralisering av den statliga administrationen. Det innebär val genom allmän rösträtt av en rådgivande regional församling och existensen av ett regionalt verkställande organ ansvarigt inför församlingen."


Skånepartiet är partipolitiskt neutralt och ställer upp i riksdagsvalet den 16 september 1979 med följande 3 programpunkter inför mandatperioden 1980-1982:

1. Ett skånskt provinsstyre.
2. En självständig skånsk TV-kanal med sändningsföreningar och reklamfinansiering.
3. Fri öl-, vin- och spritförsäljning i Skåne.

 

Tidningen kom att heta "Billigt & Bra!". Den utkom med tre nummer 1979, fyra nummer 1980, sju nummer 1981 och sex nummer 1982. Sista numret gavs ut i augusti 1982, fler var planerade det året men utgivningen fick upphöra. Tidningens framgång hade medfört, att malmötidningarna, med SDS i spetsen, från och med september 1982 började ge ut egna reklamtidningar. Därigenom omöjliggjordes fortsatt utgivning av "Billigt & Bra!". På två uppslag i augustinumret fanns information om Skånepartiet och den nya radioverksamheten.

 

Skånepartiet beslöt i juli 1982 att starta närradiosändningar. Partiets Malmöförening påbörjade sändningarna den 24 augusti 1982. Sändningstiderna fanns tryckta i "Billigt& Bra!" som samtidigt delades ut till alla hushåll i Malmö, Burlöv, Lomma, Staffanstorp, Svedala och Vellinge. De tre första sändningarna bestod delvis av radioversioner av annonserna i "Billigt & Bra!". Därefter stoppades sändningarna av närradiokommittén, vilket omedelbart överklagades till kammarrätten. Efter sju dagar var sändningarna igång igen, snart med ordinär radioreklam. Detta fortgick t.o.m. den 10 februari 1983, då reklamradion slutgiltigt förbjöds av regeringsrätten. Därigenom stoppades också det i januari inledda samarbetet mellan tidningen Arbetets annonstidning och Skånepartiet-Malmö. I slutet av januari hade annonstidningen en Mobilia bilaga, där det hänvisades till närradion, och i närradion hänvisades samtidigt till bilagan.

 

Valresultatet 1982 blev dock en besvikelse. Trots det två år tidigare antagna partiprogrammet och trots allt propaganda arbete på gator och torg, via "Billigt & Bra!" och via närradion, stannade antalet kommunala röster på 2 651. Inget mandat erhölls sålunda.

 

20 september 1982 - 15 september 1985

Hösten 1982 lyckades partiet etablera närradion i Malmö tack vare reklam sändningarna och önskemusiken, då lyssnarna uppmanades att ringa in och önska melodier.

 

Det genom regeringsrättens förbud mot reklamfinansiering av svensk radio ådömda sändningsuppehållet varade tre månader och förlängdes ytterligare på grund av administrativ tröghet. Sändningarna återupptogs den 26 maj 1983. Eftersom reklamfinansiering blivit utesluten beslöt partiet att försöka åstadkomma finansiering genom att samtidigt utöka medlemsantalet och sändningstiden. I huvudsak lyckades detta, och i slutet av 1984 hade partiet mer än 4 000 medlemmar och en sändningstid om 52 timmar per vecka.

 

Politiskt genomfördes samtidigt en radikalisering. Sålunda krävdes, att Skåne skulle bli en suverän republik, medlem i såväl Atlantpakten som EG. Brev avsändes till Atlantpaktens generalsekreterare den 5 juni 1983 och besvarades den 17 juni. De kraven modifierades dock i 1985 års partiprogram på så sätt, att de skulle förverkligas endast om den svenska regeringen fortsatte driva hela Sverige vänsterut och österut. Dessutom förutsattes givetvis folkomröstning i Skåne. Programhäftet antogs den 31 mars 1985.

 

Den 1 juli 1984 lades den svenska flyktingpolitiken om och fick ungefär samma innehåll som nu. Hösten 1984 började närradiolyssnarna klaga och sedan dess har partiet kritiserat flyktingpolitikens ekonomiska, sociala och kulturella konsekvenser. Partiet har också framhållit att flyktingpolitiken inte stöds av folket och att mångfalt större humanitär verkan nåtts om resurserna använts till hjälp i närområden.

 

1985 ställde Skånepartiet inte upp i riksdags eller landstingsval, men väl i kommunval i Malmö, Burlöv,Lomma, Staffanstorp, Svedala och Vellinge. Resultatet blev sensationellt. Partiet störtade 66 års (S)-välde i Malmö genom att erövra 11 532 röster och 5 mandat. (S) och VPK hade före valet haft en enligt egen uppfattning ointaglig majoritet om 35 mandat av 61. Skånepartiets ansträngningar resulterade i att majoriteten vändes till en minoritet om 29 av 61.

 

Även i kranskommunerna gick Skånepartiet fram starkt. Således erhölls 2 mandat i Burlöv, 2 i Svedala, 1 i Staffanstorp och 1 i Vellinge.

 

Resultaten uppnåddes tack vare de otroliga insatserna av Skånepartiets närradiomedarbetare. De sedan den 26 maj 1983 efterhand utökade sändningstiderna och Kal P.Dals medverkan från hösten 1983 hade gett partiet en enormt stark ställning i den malmöbaserade närradion. Den 1 juli 1984 påbörjades också vissa nattsändningar. Detta gav inte Socialdemokraterna någon ro, motdrag planerades.

Sommaren 1984 satte Socialdemokraterna i Malmö igång utbildning om närradio på bred front, samtidigt som man förberedde sändningstillstånd för en större del av sina föreningar. På schemaläggningsmötet i november motades Skånepartiet bort från många dagsändningspass. Partiet tvingades därför utöka nattsändningarna från och med den 1 januari 1985. Samtidigt avled Kal P.Dal mycket tragiskt.

 

På schemaläggningsmötet våren 1985 avseende tiden 1 juni - 31 december fördrevs Skånepartiet kuppartat från all rimlig dagsändningstid utom 1 timme per vecka. Nattsändningarna fick därför utökas maximalt.Skånepartiets närradiomedarbetare sände alla veckans nätter från midnatt fram till 06.45. Avlösning skedde 03.00. Insatserna gjordes helt oavlönat. Sedan dess, även åren 1988-1991, har den kommunala väljarmajoriteten i Malmö varit antisocialistisk.

 

Inför valet uppmanade Skånepartiet de kommunala väljarna att rösta på Skånepartiet kommunalt och på Folkpartiet i riksdagsvalet. Detta medförde en exceptionell framgång för Fp i Malmö riksdagsvalet.

 

16 september 1985 - 18 september 1988

Den stora prestationen av Skånepartiet var givetvis själva maktskiftet i Malmö. Redan före valet förklarade partiet, att det såg som sin huvuduppgift att bibehålla direktkontakten med väljarna. Regerandet överläts i princip åt de traditionellt antisocialistiska partierna, Moderata Samlingspartiet, Folkpartiet och Centerpartiet. Meningen var att Skånepartiet skulle utgöra den demokratiska garanten genom att via närradion dels fånga upp lyssnarnas önskemål, dels förklara den förda politiken.

Några veckor före valet hade M+Fp+C utarbetat ett 11-punkters program. Skånepartiet ställde sig bakom detta, förutsatt att de andra tre gick med på Skånepartiets båda tilläggskrav, att Malmö skulle bli försökskommun för fri reklamfinansierad närradio samt att Malmö skulle ta initiativ syftande till skånskt regionalt självstyre. De 11 punkterna blev i varierande grad förverkligade, men ingen av de båda tilläggspunkterna.

 

Skånepartiet lyckades under perioden uppfylla sina egna önskemål om flaggning med skånska flaggan på Stortorget sommaren 1986, uppkallandet av en plats efter Raoul Wallenberg samt genomförandet av en omfattande opinionsmätning.

 

Allmänt sett förgiftades periodens debattklimat av Socialdemokraternas och Folkpartiets groteska förtal av Skånepartiet. I ett riksdagsanförande tisdagen den 15 oktober 1985 angrep dåvarande (S)-ledaren Olof Palme, Bengt Westerberg för Folkpartiets organiserade samarbete i Malmö med det "rasistiska och invandrarfientliga Skånepartiet". Svenska massmedia och det svenska politiska etablissemanget följde här den lättaste vägen, gav Palme medhåll och diskvalificerade därmed för mycket lång tid Carl P Herslow och Skånepartiet.

 

Facktidskriften "Invandrare & Minoriteter" däremot tog reda på fakta och redogjorde direkt för att Skånepartiet varken var rasistiskt eller invandrarfientligt. Heder åt den tidningen och dess chefredaktör David Schwarz.

 

Skånepartiet fortsatte närradiosändningarna under hela perioden, om än efter hand i något minskad omfattning. Sålunda ersattes nattsändningarna den 1 januari 1986 med sändningar, som började 05.00 måndag-fredag och därefter fortsatte i de luckor schemat annars skulle haft. Således var det fortfarande Skånepartiet som bar upp närradion i Malmö. Finansieringen var numera tryggad genom kommunalt partistöd.

Efter omfattande inventering och genomgång av frågekomplex antogs nytt partiprograrn och ny partistadga den 9 april 1988. Partiprogrammet var banbrytande såtillvida att frågornas avgörande hänsköts till sex nivåer:

Världen, Europa, Norden, Sverige, Skåne och Kommunen. I och för sig överensstämde programmet med grundidéerna från Skånerörelsens tid.

 

Inför valet den 18 september 1988 beslöt partiet att ställa upp i riksdagsvalet i Fyrstadskretsen, i landstingsvalet i Malmöhus läns landsting samt kommunalt i Malmö, Burlöv, Staffanstorp, Svedala, Vellinge och Trelleborg.

 

19 september 1988 - 15 september 1991

Valvinden i september 1988 gick Skånepartiet emot. I Malmö minskade antalet mandat från 5 till 3. I Staffanstorp behöll partiet sitt mandat, medan de gick förlorade i övriga kommuner. Något resultat i riksdags- eller landstingsvalet uppnåddes ej. I Malmö erövrade Socialdemokraterna makten med 30 mandat med stöd av Vänsterpartiets 2, trots att staden inte fått någon socialistisk väljarmajoritet.

 

Under hösten 1988 lämnade partiet studiolokalen på Hålsjögatan och kontorslokalen på Kungsgatan för att samla alla resurser på Malmgatan. Närradioverksamheten fortsatte med samma inrikting som tidigare.

 

Strax efter valet dryftades idén att ge ut en reklamtidning med regelbunden utdelning till alla hushåll inom närradions sändningsområde. Om projektet lyckades skulle Skånepartiet få en i flera avseenden mycket stark ställning i området, varför man beslutade att göra ett försök. Normalt sett borde framgång ha registrerats, men tidningen, som hade namnet "Skånekuriren", utkom endast med två nummer i slutet av januari och i slutet av mars. Anledningen till att tidningen inte kunde drivas vidare var organiserad förföljelse från socialdemokratiskt håll mot tidningens annonsörer. Den utgavs som medlemstidning med viss extern försäljning i annan skepnad med ett nummer 1989, fyra nummer 1990 och fyra nummer varav ett dubbelnummer 1991. Allt sedan valrörelsen 1988 hade Socialdemokraterna börjat använda politiska smutsmetoder och de skulle därefter ständigt bli grövre och hänsynslösare.

 

Den 15 april 1989 startade Socialdemokraterna en särskild närradioverksamhet utan eget konstruktivt ändamål. Det enda och uteslutande syftet var att "bekämpa Skånepartiet", sorn dåvarande (S)-ledaren Lars Engqvist uttryckte det i sitt stödtal på organisationens julfest den 8 december 1990. Socialdemokraterna i Malmö satte genom den totala hänsynslösheten och synnerliga råheten i verksamheten ett politiskt bottenrekord. Ett antal rättegångar har redan avverkats och flera följer.

 

En annan mycket egendomlig händelse var den fällande domen mot Skånepartiets ordförande för en påstådd förseelse den 15 december 1990.

 

Utredningen och polisvittnesmålen var fyllda med oklarheter, motsägelser och uppenbara felaktigheter. Flera kopplingar till Socialdemokraterna är belagda. Trots sitt nekande och trots att avgörande sakskäl talade för honom blev Carl P Herslow fälld. Hela processen har av honom hänskjutits till Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna för bedömning.Tingsrättens opartiskhet och förbudet för den åtalade att i tingsrätten direkt förhöra vittnen har ifrågasatts.

Inför valet den 15 september 1991 beslöt Skånepartiet att försöka få in den folkliga debatten om flyktingpolitiken i riksdagen genom att utnyttja tekniken med spränglistor. Från början avsågs hela Skåne, men slutligen bestämdes deltagande i riksdagsvalet i Fyrstadskretsen med vanligen 300.000 giltiga röster, i landstingsvalet i Malmöhus län samt i kommunvalet i Malmö, Landskrona, Lund och Svedala.Valsedlarna jämte följebrev skickades i särskilt kuvert med posten till alla hushåll i Malmö, Lund, Landskrona och Helsingborg (Fyrstads), medan Svedalaföreningen själv sörjde för distributionen i Svedala.

 

I syfte att få in flyktingfrågan med kända kombattanter i riksdagen, Sven-Olle Olsson i Sjöbo och Per T Ohlsson på SDS konstruerades listan på följande sätt:

En moderatlista och en (S)-lista användes. Överst placerades, helt enligt reglerna det namn de båda partierna själva placerat överst. Moderaterna ändrade namn ett par gånger, men samma ändringar genomfördes på Skånepartiets moderatlistor, och i slutomgången hade de alltså samma namn överst. Därefter sattes den mest kände motståndaren till den pågående flyktingpolitiken, Sven-Olle Olsson. Efter honorn placerades Per T Ohlsson, som gjort sig känd som politikens främste försvarare. Först därefter följde två skånepartister, Carl P Herslow och Bengt Larwik. Sammanlagt hade varje lista 20 namn, varav skånepartister på platserna 4, 5 och 9 bland de 10 första. Partiet beräknade, att om minst 15.000 väljare från moderaterna i Fyrstads använde spränglistorna skulle Sven-Olle Olsson bli invald. Riksskatteverkets beräkningar på det verkliga resultatet visade, att det hade varit tillräckligt med 7.555.

 

Genom att använda en övervägande del av sina resurser åt att försöka få in Sven-Olle Olsson och Per T Ohlsson i riksdagen för att på så sätt bryta upp det allmänna debatt förbudet om flyktingpolitiken, ansåg sig partiet ha gjort demokratin en stor tjänst.

På eftermiddagen den 30 april redogjorde Skånepartiet för projektet på en presskonferens. Det var väntat, att den parti anknutna pressen skulle förhålla sig starkt negativ och så blev också fallet. Dock fanns även SydNytt på plats och gjorde ett längre reportage. Några sekunder av det reportaget visades samma kväll i Aktuellt hos TV 1, men SydNytt själv sände aldrig något överhuvudtaget. Därmed begick SydNytt en av sina grövsta förbrytelser mot tittarna.

 

Valresultatet blev ett fiasko för spränglistorna.De erhöll 5.666 röster. I Fyrstads fick Sjöbopartiet med Sven-Olle Olsson som första namn, mer än 4.000 riksdagsröster.Om 1.899 av dessa 4.000 hade valt moderatspränglistan hade den erhållit 7.555 röster, varigenom Sven-Olle Olsson hade blivit invald. Med ytterligare 15.000 röster hade även Per T Ohlsson kunnat ta sig plats i riksdagen. Inklusive moderatspränglistan fick Moderaterna 89.308 röster i fyrstadskretsen.

 

Deltagandet i landstingsvalet gav ingen utdelning. Kommunalt förlorade Skånepartiet med 39 rösters marginal 1 av sina 3 mandat i Malmö och har alltså nu 2 mandat där. I övrigt erhölls inga kommunala mandat.

 

16 september 1991 - 18 september 1994

Efter valet blev den kommunala mandatfördelningen i Malmö: M 24 (+6), Fp 5, S 26 (-4), Skåp 2 (-1), Vp 2 och Mp 2 (-1). Alltså finns ingen klar majoritet. Eftersom kartellen mellan M och Fp är större än en tänkt kartell mellan S och Vp besätter dock M+Fp alla ordförandeposter och har majoritet i alla nämnder och styrelser. I kommunfullmäktige är läget dock något annorlunda och där kan Skånepartiet utöva visst inflytande. Bl.a. har partiet lyckats få majoritet för sitt gamla önskemål om en sammanslagning av de tre kommunala valkretsarna till två, varigenom antalet mandat per krets utökas från c:a 20 till c:a 30.

 

Från januari 1993 är närradion i Malmö uppdelad så, att Skånepartiets föreningar ensamma har frekvensen 90,2 medan övriga har 89,2. Därigenom har partiet kunnat utöka sändningstiden till 57 timmar per vecka. Ytterligare utökning planeras inför valet 1994.

 

Beslut har fattats om att ändra indelningen för val till riksdagen så att Malmö från och med nästa val blir egen riksdagsvalkrets. Skånepartiet har beslutat att ställa upp i Malmö 1994, såväl i riksdagsvalet som kommunalt. I riksdagsvalet fordras minst 12 procent av antalet avgivna giltiga röster för att få deltaga i fördelningen av fasta valkretsmandat. I Malmö kommer det att bli åtta eller nio fasta valkretsmandat, något som bestäms av länsstyrelsen med ledning av befolkningssiffrorna den 1 oktober året före valåret. Därigenom blir 12-procentsspärren nästan exakt 1 riksdagsmandat, vilket motsvarar ca 18.000 röster. Samma antal röster i kommunvalet betyder ca 7 mandat i Malmö kommunfullmäktige.

 

Vill ni veta mer om Skånepartiet? Läs då denna bok !

"Skånepartiet" (ISBN 91 7924 0267) av Tomas Peterson, Mikael Stigendal, Björn Fryklund.

 

"Efter 66 års styre förlorade Socialdemokraterna makten i Malmö vid valet 1985. Den avgörande faktorn där bakom var framgången för Carl P Herslows Skåneparti. I boken Skånepartiet ger de tre sociologerna Tomas Peterson, Mikael Stigendal och Björn Fryklund en ingående skildring av detta partis och dess ledares säregna utveckling. Författarna ger även en djupledande analys av partiets sympatisörer och deras samhällspolitiska världsbild. Men syftet är också att klargöra de sociala och politiska förutsättningarna för Skånepartiet: med Malmös moderna historia som exempel påvisas de kristecken inom det nuvarande svenska samhället som kan skapa utrymme för sådana strömningar och i fortsättningen kanske inte bara i Skåne."

 

Innehållsförteckning:

En sorgflor ligger över stan 154

Sammanfattning och slutsatser 164

3. Mellan klass och folk 170

01. Liberalism, Pluralism, Demokrati och Skånetanken 187

02. Mediafrågor 189

03. Energi och Miljö 191

04. Alkoholpolitiken 191

05. Ekonomi, Finanspolitik, Skatter, Prestationstänkandet 192

06. Trafikpolitik

07. Försvars- och Säkerhetspolitik 195

08. Invandrar- och Flyktingpolitiken 196

09. Familjepolitik 203

10. Sjuk- och Åldringsvård 204

11. Rättssäkerhet 206

12. Programformen 206

13. Om socialdemokratin i Malmö 207

14. Om Olof Palme 208

15. Om närradions sändningsschema 209

16. Om "affärerna" 210

Småborgerligt och folkligt 211

01. En romantisering av svunna tider 217

02. Försvaret av den privata egendomsrätten 220

03. Det produktiva arbetet hyllas 221

04. En moraliserande kritik av kapitalismens dåliga sidor 223

05. Jämlikhet, rättvisa och lika möjligheterför alla 224

06. Kritik av den parlamentariska demokratin och dess representationssystem 225

07. Ett naturligt och principiellt motstånd mot storskalighet 226

08. Den tredje vägen 227

09. Sammanfattande slutsatser 227

"Rösta på Skånepartiet kommunalt 229

Sammanfattning och slutsatser 238

Epilog: Ett sekel med Carl Herslow och socialdemokratin 243

4. Metoderna 245

Inledning 245

Material som härstammar från Carl P Herslow och Skånepartiet 246

Övrigt använt material 256

Intervjuer 261

Likt ett visst slags matrecept 263

"Här talar Malmö" 265

Noter 267

Litteratur 285

Tabell- och figurförteckning 288

Abstract 290

 

SKÅNEPARTIETS PARTIPROGRAM - PROGRAM 2000

Framtidsperspektiv

Egentligen borde detta programhäfte kallats "Program 2100". Nu inför århundrade och årtusendeskiftet står mänskligheten som helhet nämligen inför svårigheter som troligen aldrig tidigare varit allvarligare. Av Romklubbens diagram framgår ju också att tendenserna som är byggda på verkligheten fram till 1970, pekar på en drastisk minskning av världsbefolkningen från och med mitten av nästa århundrade. Minskningen föregås av en förödande minskning av livsmedelstillgången per världsinvånare från och med ca år 2010. Det året ligger inom de flesta nu levandes livstid.

 

Om man i diagrammet försöker mäta utvecklingstrendernas förlopp i verkligheten åren 1970-1992 visar det sig att situationen nu är värre än förutspåtts. Det enda verkligt positiva är ju att kommunismen fallit och risken för en världsomfattande kärnvapenkonflikt tycks undanröjd.

 

Nu gäller det alltså för Skånepartiet att ta fram ett partiprogram som håller genom och förbi den förutsedda världskatastrofen, ett program, som är bättre än alla andra partiprogram så tillvida att det på jämförelsevis bästa sätt skall leda oss fram till år 2100. Sålunda återkommer nu mera utvecklat det i 1988 års program för första gången framförda önskemålet om ett världsparlament. Den förebådade krisen i sig medför givetvis krav på en allmän anspänning för alla människor. Den världsomfattande karaktären betyder att det globala perspektivet ökar starkt i betydelse.

 

Föreliggande partiprogram skall bedömas mot nu nämnda framtidsperspektiv.

 

Lämna din vanliga postadress via e-post så skickar Skånepartiet ut ett gratis ex av Program 2000 !.